so sempena dgn birthday mama buyong ni, my sis janji nak buat cheese cake. very easy, just freeze kan dia tanpa baking atau hal remeh yang lain. lets check it out!
layer by layer diulang buat ye.
ni resepinya:
bahan bahan
1. cream cheese 200 gram
2. susu pekat manis. sikit je. tak letak pun takpe kalau takmau manis, tapi mesti ganti dengan susu segar
3. biskut merry/ deluxe cracker atau apa2 sahaja biskut yang dirasakan sesuai.
4. susu segar low fat high calcium
5. nestum
cara membuat:
1. dengan menggunakan mixer, mix kan cream cheese dengan susu pekat tadi sehingga teksturnya ringan.
jangan terlalu pekat/cair.
2. buat lapisan biskut atas dulang. biskut itu perlu direndam sekejap dalam susu segar. jangan sampai lembik. ala2 kadar sahaja sebab nak bagi dia amelekat sikit.
3. letakkan cream cheese yang telah diproses tadi ke atas lapisan biskut.
4. untuk lapisan selepas cream cheese, korang tabur nestum.
5. ulang langkah 1-4 sehingga kek korang mencapai ketinggian yang diinginkan. tapi, untuk cream cheese
200gram, rasanya kek korang tu akan jadi 3 lapis je kot.
6. sejukkan dalam freezer.
boleh juga disejuk bekukan. tapi best bila letak kat bahagian freeze biasa. rasanya, hmmmm yummy macam eskrem pun ade macam tiramisu cheese puh hade.. enjoy trying!
tata
No comments:
Post a Comment